Waarom 30 verschillende soorten?
Omdat het eten van zoveel mogelijk variëteit goed is voor het microbioom van je darmen, en dat heeft invloed op je spijsvertering, je immuunsysteem, je humeur én kan bijdragen aan gewichtsverlies! Een gezond microbioom is daarom essentieel voor je algehele gezondheid. Ik merkte dat ik deze uitdaging elke week vrij makkelijk haal – vooral omdat ik vegetariër ben, eet ik automatisch meer groenten en fruit.
Hoe haal je die 30 verschillende soorten groenten en fruit per week?
Als jij ook meer variatie in je voeding wilt brengen (en je darmen een boost wilt geven), heb ik een paar praktische tips:
1️⃣ Verwerk groenten en fruit bij elke maaltijd
- Ontbijt: Overnight oats met banaan en appel. Of een kommetje fruit met sinaasappel, peer en banaan.
- Lunch: Een bietensalade met appel, geitenkaas en walnoten. Of maak je boterham gezonder door plakjes komkommer, tomaat of kiemgroenten toe te voegen aan je beleg, zoals kaas of hummus.
- Tussendoor: Griekse yoghurt met banaan en blauwe bessen of druiven.
- Avondeten: Combineer meerdere soorten groenten, bijvoorbeeld een groentewok van champignons met paprika en paksoi, of combineer broccoli met edamameboontjes en (diepvries)bloemkool. En voeg een salade toe!
2️⃣Denk in combinaties
Door altijd meerdere soorten groenten en fruit te combineren, haal je ongemerkt die 30 stuks per week. En het maakt je maaltijden lekkerder en kleurrijker!
3️⃣ Varieer met seizoensgroenten en -fruit
Het is duurzamer, voordeliger, en vaak lekkerder om te kiezen voor wat in het seizoen is. In de winter kun je bijvoorbeeld denken aan boerenkool, pastinaak, mandarijnen of granaatappel. In de zomer kun je volop variëren met courgette, tomaten en bessen.
Sinds ik me bewust ben van die 30 soorten per week, is het een leuke uitdaging geworden. Het voelt goed om gezond te eten, én het helpt me om creatiever te koken.
Een handige tip: kijk ook eens de documentaire Hack Your Health op Netflix voor meer inspiratie over het verbeteren van je microbioom!
Comments are closed.