4rijpe bananen(3 voor in het bananenbrood en 1 voor bovenop)
3eieren
5medjoul dadels
100gramandelmeel
50grboekweitmeel
2tlbakpoeder(of 3/4 theelepel baking soda en 1 tl (appel-/witte wijn)azijn)
100grgemengde noten en pitten(ik gebruikte ongezouten walnoten, cashewnoten, amandelen en zonnebloempitten)
1scheutje(plantaardige) melk
1tlvanille-extract
1tlkaneel
1snufjezout
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe 3 bananen in stukken, dadels (zonder de pit), eieren, vanille-extract, de noten en een scheutje (plantaardige) melk in de blender en blend het kort tot een glad mengsel.
Doe het amandel- en boekweitmeel, kaneel, bakpoeder en een snuf zout in een grote kom. Let op! Als je baking soda gebruikt in plaats van bakpoeder, meng dan in een apart kopje of schaaltje de baking soda met de (appel- of witte wijn)azijn. Dit begint te borrelen, wat betekent dat de baking soda is geactiveerd. Voeg dit daarna toe aan het meel.
Roer het bananenbeslag door het meelmengsel.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag hierin. Snijd een banaan in de lengte doormidden en druk een beetje in het beslag. Strooi er eventueel nog wat zonnebloempitjes overheen.
Bak het bananenbrood 45-50 minuten in de oven. Je kunt testen of het bananenbrood klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als die er schoon uitkomt, dan is het bananenbrood gaar.
Laat het bananenbrood even afkoelen in het cakeblik, haal het brood er vervolgens uit en leg op een rooster om verder te laten afkoelen.
Notities
Je kunt het bananenbrood daarna het beste in plakjes snijden, verpakken in aluminiumfolie en bewaren in de koelkast. Het blijft ongeveer 5 dagen goed. Je kunt de plakjes ook goed invriezen.